VVT

VVT

sunnuntai 2. lokakuuta 2016

EU:n kriisi syvenee entisestään


Unkarin kansanäänestys EU:n pakolaiskiintiöistä on tuore takaisku unionin toiminnalle. Britannian päätettyä viime kesänä irtautua EU:sta kritiikki sitä kohtaan on kasvanut etenkin Unkarissa ja Puolassa.

Kasvaneiden pakolaisvirtojen ja lisääntyneen maahanmuuton seurauksena populistiset ääriliikkeet ovat voimistuneet kaikkialla Euroopassa.

Pääministeri Viktor Orbanin hallituskausi on ollut surullista katsottavaa solidaarisuuden ja vastuunjaon puolesta toimiville eurooppalaisille.

Vaikka alle puolet unkarilaisista vaivautui osallistumaan 2.10. järjestettyyn kansanäänestykseen, selvä enemmistö niistä jotka äänestivät torjui EU:n johtajien vuosi sitten vaivalla sopiman 160.000 pakolaisen jakosuunnitelman. Unkarin osuus kiintiöstä olisi ollut vajaa 1300 pakolaista. Se oli Orbanin mielestä liikaa vaadittu.

Suunnitelma oli jo valmiiksi edennyt kehnosti. Vuoden aikana vain alle 8000 pakolaista on saatu siirrettyä sopimuksen mukaisesti uusiin kohdemaihin. 152.000 ihmistä odottaa edelleen sen toimeenpanoa. Unkarin kansanäänestyksen jälkeen sopimus uhkaa raueta lopullisesti. Se ei lupaa hyvää muullekaan EU-yhteistyölle.

Sama asetelma voi toistua ensi vuonna järjestettävissä Ranskan presidentinvaaleissa. Vaalien toiselle kierrokselle on mitä ilmeisimmin nousemassa Kansallisen rintaman Marine Le Pen ja konservatiivien Alain Juppé. Istuva presidentti Francois Hollande ja presidentin paikkaa uudelleen havitteleva Nicolas Sarcozy ovat molemmat niin epäsuosittuja ettei heillä uskota olevan mahdollisuuksia jatkoon.

Näissä asetelmissa Juppén uskotaan menestyvän parhaiten. Ranskassa, kuten myös Yhdysvalloissa tällä hetkellä, eletään kuitenkin pelonsekaisia hetkiä. Yksikin terrori-isku voi muuttaa asetelmia ääriehdokkaan hyväksi.

Le Penin valinta presidentiksi merkitsisi todennäköisesti umpikujaa koko Euroopan unionille. Le Pen on luvannut viedä maansa EU-jäsenyyden kansanäänestykseen, jos hänet valitaan Ranskan johtoon. Ranskan irtautuminen unionista olisi todennäköisesti kuolinisku sen toiminnalle: EU tuskin kestäisi sen keskeisen perustajajäsenen eroa.

Tämä olisi onneton lopputulos kaikille – eikä vähiten myös Suomelle.

EU:n jäsenmaissa kaivataan nyt kipeästi valistunutta ja monipuolista keskustelua unionin toiminnasta. Vapaus Valita Toisin ry. yrittää tehdä tässä oman osuutensa julkaisemalla lokakuussa kirjan EU:n tulevaisuudennäkymistä sekä järjestämällä aihetta koskevan seminaarin 7.12. Toivon että ne auttavat osaltaan ymmärtämään EU:n tilannetta ja kehitystarpeita.

Eero Yrjö-Koskinen, 
Kirjoittaja on VVT:n puheenjohtaja

Kuva: Shiu-min Tsay. Welt Austellung der Photographie 1964.

1 kommentti:

  1. Mitä mieltä VVT on siitä, että turvapaikanhakijat toimitettaisiin YK:n pakolaisleireille tasalaatuisiin oloihin ja yhteen kiintiöjonoon ja näin lopetetaan hukkumiset Välimereen? Eettisesti toimiminen vaatii viileää järkeää enemmän kuin likinäköistä, hätäistä empatiaa.

    VastaaPoista